Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar

<- Tornar

La importància de tenir una flora intestinal saludable

08-11-2022

La flora intestinal és la composició microbiana que forma part del nostre organisme i ens protegeix dels bacteris que s'encarreguen de determinar si els aliments que ingerim són sòlids, aquosos o gasos. Aquesta flora intestinal és important per a la salut general del cos.

Per això, des de Caterig Alcalà volem explicar-vos els aliments que poden ajudar-te a cuidar la teva flora intestinal i alguns consells per a reforçar-la.

L'Alimentació i el seu efecte en el nostre organisme

L'alimentació juga un paper important en la salut del nostre organisme. Els aliments que ingerim diàriament afecten directament el nostre microbiota intestinal, que és responsable de moltes funcions vitals per al correcte funcionament del nostre cos.

Un microbiota intestinal saludable està format per una gran varietat de bacteris beneficiosos que protegeixen la mucosa intestinal, participen en la digestió i absorció de nutrients, estimulen el sistema immunològic i produeixen vitamines i altres compostos necessaris per al bon funcionament de l'organisme.

Un desequilibri de la microbiota intestinal (disminució dels bacteris beneficiosos o augment de les patògenes) pot tenir efectes negatius en la nostra salut, donant lloc a diverses malalties com a obesitat, diabetis, malalties inflamatòries intestinals, etc.

Per tant, és molt important cuidar la nostra alimentació per a mantenir una microbiota intestinal equilibrada i afavorir així una bona salut general.

 

Quins són els aliments per a la flora intestinal?

Els aliments més beneficiosos per a la microbiota intestinal són els rics en fibra, ja que aquesta promou el creixement dels bacteris beneficiosos i prevé el desenvolupament de les patògenes.

Altres nutrients que també són beneficiosos per a la microbiota són els àcids grassos omega-3, que estimulen el creixement dels bacteris beneficiosos i redueixen el número de les patògenes. Els àcids grassos omega-3 es troben en els peixos blaus, les nous i les llavors.


Llista d'aliments per a millorar la flora intestinal

Tenir una bona flora intestinal és molt important per a la salut en general. La microbiota intestinal juga un paper crucial en el procés de digestió, així com en l'absorció de nutrients i la protecció contra els bacteris nocius.

Una manera de mantenir una microbiota saludable és menjar aliments que promoguin el creixement de bacteris beneficiosos. Aquí hi ha una llista d'aliments que poden ajudar a millorar la flora intestinal:

- Fruites i verdures fresques: els probiòtics naturals es troben en moltes fruites i verdures fresques, com els kiwis, el chucrut, les cols de Brussel·les i les papaies. També pot optar per suplements de probiòtics si no menja suficients fruites i verdures.

- Suplements prebiòtics: els prebiòtics són composts que estimulen el creixement de bacteris beneficiosos en l'intestí. Es poden trobar en molts aliments, com l'edulcorant d'atzavara, l'ordi, el bròquil i les bledes. També es poden trobar suplements prebiòtics a les botigues.

- Aliments rics en fibra: la fibra alimentària promou el trànsit intestinal i ajuda a mantenir una microbiota saludable. Els aliments rics en fibra inclouen fruites, verdures, grans sencers.

- Olis saludables: els olis saludables, com l'oli de coco i l'oli d'oliva, poden ajudar a millorar la microbiota intestinal. Els estudis han demostrat que els àcids grassos de cadena mitjana presents en l'oli de coco tenen un efecte positiu en la microbiota intestina.

- Suplements de vitamina D: la vitamina D és important per a moltes funcions corporals, inclosa la funció immune. Els estudis han demostrat que la vitamina D pot millorar la microbiota intestinal. La vitamina D es pot trobar en els suplements i també es produeix naturalment quan la pell s'exposa a la llum solar.

D'altra banda, existeixen uns certs aliments i substàncies que hem d'evitar o reduir al màxim la seva ingesta, ja que poden danyar la microbiota intestinal.

 

Aliments a evitar per a la flora intestinal

Els aliments que a continuació es detallen són perjudicials per a la microbiota intestinal i, per tant, han d'evitar-se:

-Sucres refinats: la majoria dels sucres refinats són simples i processaments, cosa que significa que no aporten nutrients al cos. En el seu lloc, aquests sucres promouen el creixement de bacteris nocius i inflamen el revestiment de l'intestí.

-Greixos saturats: els greixos saturats interfereixen amb l'absorció de nutrients i també contribueixen a la inflamació intestinal.

-Gluten: el gluten és una proteïna trobada en molts aliments, i pot ser difícil de digerir per a algunes persones. El gluten també s'ha relacionat amb la inflamació intestinal.

-Variants del sucre: el midó és un tipus de sucre que es troba en els grans i altres aliments. El midó fermenta en l'intestí i pot causar inflamació.

 

Per a nosaltres és indispensable l'elaboració de bons menús, per a aconseguir una dieta equilibrada una bona salut. Per això, a Catering Alcalà elaborem els nostres menús a partir de productes de proximitat i de temporada.Contacta amb nosaltres per qualsevol consulta relacionada amb el nostre servei de càtering a Barcelona i rodalies.
Pots utilitzar el formulari d’aquesta pàgina o contactar directament amb nosaltres a través del nostre telèfon o e-mail.