Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar

<- Tornar

La importància de la higiene en el catering escolar

21-03-2023

Avui parlarem sobre un tema molt important en el món de l'alimentació i especialment a aquelles empreses que treballen o manipulen aliments, com és el cas d'un cateringescolar.

No és cap secret que mantenir alts estàndards d'higiene en les cuines i menjadors escolars és fonamental per a garantir la salut i seguretat dels estudiants.

Per això, en aquesta publicació volem comentar més detalladament els riscos associats amb una mala higiene en el cateringi com es pot prevenir això mitjançant pràctiques adequades de neteja i higiene personal.

Per què és important mantenir una bona higiene en el catering escolar?

La higiene a la cuina és molt important en tots els àmbits de la vida, però especialment en les etapes de creixement i desenvolupament. Els nens són més susceptibles a contreure malalties perquè el seu sistema immunològic encara no està desenvolupat, per la qual cosa és fonamental que es mantingui unes bones condicions higièniques tant en els aliments com en l'ambient en general.

Un dels principals problemes que podem trobar quan no es manté una correcta higiene en la manipulació dels aliments i és la contaminació creuada.

Aquesta contaminació es produeix quan els aliments estan exposats a gèrmens provinents d'altres fonts d'aliments o patògens. Per a evitar-ho, és imprescindible rentar-se bé les mans amb aigua i sabó abans de manipular qualsevol aliment, així com utilitzar utensilis nets i desinfectats.

Un altre aspecte important és el correcte emmagatzematge dels aliments. Han de guardar-se en recipients hermètics o frigorífics, a una temperatura adequada i lluny de qualsevol font de contaminació.

En definitiva, mantenir una bona higiene és essencial per a garantir la seguretat alimentària i prevenir possibles malalties, especialment entre els nens.

Mesures que s'han de prendre per a mantenir la cuina i els aliments segurs per als nens

Hi ha una sèrie de mesures que s'han de prendre per a mantenir la cuina i els aliments nets segurs per als nens. Aquestes mesures inclouen:

 • Rentar les mans amb aigua i sabó abans de manipular els aliments.
 • Netejar i desinfectar totes les superfícies de treball, utensilis i equipament.
 • Cuinar els aliments en el forn o en el microones, seguint les instruccions del paquet.
 • No barrejar els aliments crus amb els bullits o llestos per a menjar.
 • Mantenir els aliments refrigerats adequadament.
 • Mantenir els aliments a temperatura adequada per a evitar la contaminació creuada.
 • Envasar correctament i etiquetar els aliments enllaunats o empaquetats.
 • Rebutjar els aliments vençuts o danyats.
 • Evitar el contacte entre aliments crus i utensilis de cuina.
 • No deixar menjar en la taula durant períodes prolongats.

Totes aquestes mesures, ajuden a prevenir els problemes de contaminació creuada. Són especialment importants per a evitar al seu torn problemes de contaminació entre aliments i evitar així al·lèrgies.

Quins són els principals riscos per a la salut si no es mantenen adequades mesures d'higiene en el catering escolar?

Els gèrmens i bacteris estan pertot arreu, per la qual cosa si no se segueixen les mesures adequades d'higiene, aquests gèrmens poden causar malalties i fins i tot propagar-se a altres nens. Alguns dels principals riscos per a la salut en el cateringescolar són:

 • Malalties gastrointestinals: els virus i bacteris que causen diarrea i malestar abdominal poden proliferar fàcilment en espais no desinfectats.
 • Refredats i grip: els gèrmens respiratoris es propaguen fàcilment en l'aire, especialment si hi ha nens amb símptomes que tussen o esternudin sense cobrir-se la boca.
 • Salmonel·la: aquest bacteri es transmet sovint a través de la carn crua o mal cuita, així com pel contacte amb superfícies contaminades.

Els problemes d'al·lèrgies per contaminació creuada també poden sorgir si un aliment que conté una proteïna al·lergògena entra en contacte amb un altre aliment.

És important tenir en compte que la contaminació creuada dels aliments ocorre quan els gèrmens es transfereixen d'un aliment a un altre. Pel que pot succeir si els aliments no es manipulen correctament durant la preparació, el transport o la cocció.

La millor manera d'evitar la contaminació creuada és mantenir els aliments separats i netejar adequadament tots els utensilis i superfícies entre cada ús. La cocció adequada també pot ajudar a matar els gèrmens.

En Catering Alcalà ens preocupem per tenir les mesures d'higiene necessàries en la cuina, per a evitar problemes de contaminació creuada. Per això, netegem regularment totes les superfícies i utensilis, i assegurem que tots els aliments es manipulin adequadament. També mantenim un estricte control sobre l'emmagatzematge dels aliments, per a evitar que es posin en mal estat.Contacta amb nosaltres per qualsevol consulta relacionada amb el nostre servei de càtering a Barcelona i rodalies.
Pots utilitzar el formulari d’aquesta pàgina o contactar directament amb nosaltres a través del nostre telèfon o e-mail.