Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar

<- Tornar

Hort escolar, què és i per què és important

30-11-2021

Cada vegada més, escoles i agrupacions opten per activitats com l'hort escolar per a fomentar el coneixement de la naturalesa, en nens i nenes. Per això resulta important entendre bé què és un hort escolar i conèixer el seu autèntic potencial en el creixement i l'alimentació dels més petits.

I és que més enllà de modes, els horts escolars estan demostrant un gran potencial com a activitat, especialment, com a impacte positiu en la seva manera d'alimentar-se i l'efecte en el catering per escoles. Però abans d'analitzar la relació entre projecte i alimentació, vegem què són les hortes escolars.

Què és un hort escolar

A grans trets, es tracta d'una superfície orgànica en la qual nens i nenes d'una escola conreen aliments. Aquest terreny, també comprèn tests o caixes amb terra per al cultiu.

Per tant, si volem definir què és un hort escolar parlem d'una zona pensada perquè els petits plantin de verdures a hortalisses, fins a plantes aromàtiques. Els horts escolars estan pensats com a activitat de desenvolupament i alimentació, cosa que veurem més endavant.

Què es necessita per a fer un hort escolar

Per a la creació d'horts escolars és probable que pensem que fa falta una infinitat de coses, però no és realment així. Amb ganes i el següent, podrem fer un hort escolar:

- Recipients amb terra i que filtrin o una superfície natural orgànica

- Una pauta de quines plantes es poden plantar en cada època i com es cuiden

- Eines bàsiques per al cultiu, com a guants, tisores o pales

- Les llavors o esqueixos de les plantes que volem fer créixer

- Adob per a plantes i insecticida

Com fer un hort escolar

Els passos a seguir per a crear un hort escolar comprenen des de la preparació del terreny fins a la preservació del cultiu. Aquests són els passos que pots seguir per al teu hort escolar (o per a qualsevol mena d'agrupació):

- Llaurar i abonar: primer de tot, serà condicionar la zona. Si es tracta d'un terreny, traurem pedres, males herbes i remourem la terra amb adob. En cas de fer-ho en tests o caixes, prepararem la terra amb adob i ens assegurarem que l'aigua filtra correctament.

- Sembrar: ja siguin llavors o esqueixos, és important que facis petits solcs en els quals introduir-los. En el cas de les llavors, és recomanable posar-ne més d'una per a assegurar-nos que la planta creix.

- Regar la plantació: és important que coneguis bé la cura de cada espècie, especialment quanta aigua necessita. És comú oblidar-se de regar o regar en excés, així que tingues en compte que normalment és millor regar a primera hora o a la tarda, evitant que l'aigua entri en excés contacte amb el sol directe.

- Preservació: és normal que apareguin males herbes, les plantes no estiguin del tot sanes o detectem tant fongs com insectes. És important dedicar temps a la cura de les plantes, amb insecticides, abonaments i tanques o suports per al seu creixement.

Una vegada tinguem tots aquests passos sota control, ens quedarà dur a terme el seguiment i observació de tota la plantació. Com dèiem, recorda quan regar les plantes segons espècie, quin tipus de llum necessita i quina temperatura demanen, i també com obtenir el seu fruit.

El projecte de l'hort escolar

És probable que la institució o agrupació vulgui definir l'estructura del projecte per a la creació d'un hort escolar. A nivell docent o organitzatiu, cal tenir en compte un seguit de pautes per a crear un pla guia.

Com dèiem al principi, l'hort urbà representa una gran oportunitat per a l'aprenentatge de nens i nenes com a activitat de desenvolupament. És generalitzat el pensament que la verdura o les hortalisses ocupen una realitat allunyada de la nostra vida, que no ens agraden i no coneixem.

Això té un impacte decisiu en la dieta, perquè afecta en la relació que desenvolupa algú amb aquest aliment. Ja sigui perquè ho conreem o perquè la nostra dieta els integra, és important que entenguem que es tracta d'un producte de proximitat que tots podem conrear i necessitem menjar.

Els passos per a crear un projecte d'hort escolar són:

- Definir els objectius que volem aconseguir

- Establir una metodologia per a avaluar el seu avanç

- Planificar de manera temporal el projecte

- Posar en marxa l'hort escolar

- Assignació de tasques i rols

Si seguim tots aquests passos i tenim clars els objectius de desenvolupament, podrem aplicar amb èxit el projecte d'hort escolar.

Per què apostar pels horts escolars

Una de les coses més importants d'un hort escolar és la relació entre desenvolupament personal i alimentació. El més destacable d'això, és que entenguem que la verdura i les hortalisses formen part de la nostra vida, que creixen al nostre voltant.

També és igual d'important valorar que aquests projectes, més que per alimentar, es dirigeixen al desenvolupament d'habilitats. És important treballar perquè els nens entenguin que es tracta d'aliments que formen part del dia a dia.

En conseqüència, nosaltres ens esforcem per a fer arribar el menjar dels horts ecològics fins a les escoles. Encara que la institució o agrupació no compti amb el seu propi hort escolar o no produeixi prou, des de Catering Alcalà acostem el menjar fresc de qualitat, per a promoure l'alimentació saludable i de proximitat en tota mena de col·lectivitats.



Contacta amb nosaltres per qualsevol consulta relacionada amb el nostre servei de càtering a Barcelona i rodalies.
Pots utilitzar el formulari d’aquesta pàgina o contactar directament amb nosaltres a través del nostre telèfon o e-mail.